تکنولوژی و فناوری ساخت پنجره
تکنولوژی و فناوری ساخت پنجره _یکی از اجزای جدایی ناپذیر و بسیار مهم در ساختمان سازی از گذشته تاکنون پنجره بوده است. در واقع وجود پنجره در موقعیت و جهتی مناسب ضمن اینکه موجب ورود نور و روشنایی به داخل محیط ساختمان میگردد می تواند به گردش هوا در فصول مختلف سال و همچنین ارایه نمایی از خارج خانه به ساکنین کمک کند. در نتیجه تحقیقات و تلاش های بسیاری در طی سال های گذشته برروی این بخش کوچک اما مهم از ساختمان صورت گرفته شده که بدنبال این تحقیقات امروزه شاهد آن هستیم که علاوه بر مصارف و کاربردهای رایج پیشین، قابلیت ها و کاربرد های جدیدی برای پنجره های جدید تعریف شده است.
در واقع امروزه پنجره و ساخت آن نیازمند دانش و فناوری های پیچیده ای می باشد. در بسیاری از نقاط مختلف جهان آب و هوای سرد و طوفانی همه ساله خسارات بسیاری را به شیشه ها و پنجره های منازل وارد می کنند. در نتیجه تولید و ارایه نوعی از پنجره که بتواند در مقابل این سرما و وزش شدید باد مقاومت خوبی را ارایه کند از جمله چالش های مهم در طی سالیان اخیر به شمار می رود. در واقع انتخاب پنجره ای مناسب می تواند علاوه بر کاربرد های رایج، موجب ایجاد توازن میان امنیت جانی، مقاومت در برابر طوفان و همچنین صرفه جویی در مصرف انرژی گردد.
باوجود اینکه یکپارچگی و تمامیت ساختاری در طراحی و ساخت تمامی دربها و پنجره های ساختمانی از مهمترین عوامل کلیدی به شمار می روند اما بطور مثال در مناطقی با آب و هوا و اقلیمی سرد عواملی دیگر نظیر مقاومت حرارتی در اولویت بالاتری قرار خواهند گرفت.
سیر تحولات ایجاد شده در تکنولوژی و فناوری ساخت پنجره
در طی نیم قرن گذشته صنعت پنجره سازی دستخوش تحولات و تغییرات بنیادین و مهمی بوده است. شاید بتوان دو مورد از بزرگترین و مهمترین دستاوردهای این حوزه را، استفاده از ورق های آلومینیوم در ساخت فریم های پنجره و ساخت شیشه هایی با قابلیت مقاومت در برابر ضربه، دانست. استفاده از ورق های آلومینیوم در ساخت پنجره در اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی آغاز شد.
این ورق های آلومینیوم ضمن اینکه موجب کاهش وزن پنجره می شدند از مقاومت و استحکام بالایی نیز برخوردار بودند. در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی بود که با ترکیب شیشه هایی چند لایه با فریم های آلومینیومی، پنجره هایی مقاوم در برابر طوفان ابداع شد که علاوه بر آن قادر بود تا در برابر ورود و خروج صدا نیز به مانند یک عایق صوتی عمل کند.
در اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی یک لایه پوشش سطحی به شیشه ها اضافه شد که اصطلاحا به آن Low-E گفته می شد. این لایه قادر بود تا از عبور انواع خاصی از اشعه ی خورشید و اینفرارد به داخل خانه جلوگیری کند.
مثال
به عنوان مثال SHGC یا همان ضریب نفوذ گرمای خورشید یکی از عبارات اختصاری نوشته شده بر روی این برچسب ها می باشد که هر چه مقدار آن پایینر باشد مقاومت آن شیشه در برابر نفوذ گرمای خورشید به داخل خانه بیشتر خواهد بود. در نتیجه استفاده از سیستم های خنک کننده خانگی و کولر ها کمتر شده و هزینه برق ناشی از استفاده از دستگاه های خنک کننده خانگی در فصول گرم به شدت کاهش خواهد یافت.
یکی دیگر از عبارات درج شده بر روی پنجره های پیشرفته و جدید u-factor می باشد. منظور از این عبارت میزان عایق بودن آن پنجره است. این عبارت حاوی مقداری عددی از بازه ی ۰٫۱۵ تا ۱٫۲۵ میباشد. هر چه این مقدار به سمت پایین گرایش داشته باشد پنجره از قابلیت عایق بندی بهتر و بیشتری برخوردار است. سازمان انرژی عدد ۰٫۴۰ و یا کمتر را برای مناطق گرمتر پیشنهاد می کند.
از دیگر عبارات کلیدی و مهمی که باید در خرید یک پنجره به آن توجه کرد visible transmittance یا VT می باشد. منظور این عبارت میزان نوری هست که توسط پنجره به داخل خانه نفوذ می کند. هر چه این مقدار بیشتر باشد میزان نور و روشنایی بیشتری از بیرون خانه به داخل آن نفوذ خواهد کرد. و طبیعتا هر چه این مقدار کمتر باشد مقدار نور کمتری به داخل خانه نفوذ می کند. در نتیجه هر چه نور بیشتری به خانه نفوذ کند گرمای محیط منزل نیز افزایش یافته و هر چه نور کمتری به داخل خانه نفوذ کند فضای خانه خنک تر خواهد بود.
در نتیجه با داشتن آگاهی لازم از این عبارات و فناوری ها می توان بهترین گزینه را در زمان خرید یک پنجره انتخاب نمود که ضمن کاهش مصرف انرژی نیازهای فردی ساکنین خانه را نیز با توجه به شرایط اقلیمی و محیطی برطرف نماید.