روش های تولید سیمان
روش های تولید سیمان _به هر ماده چسبنده ای سیمان اطلاق می شود، لکن به ماده چسباننده مصالح سنگی در بتن، سیمان هیدرولیکی و اصطلاحا سیمان گفته می شود.
سیمان چسبی است که پس از مخلوط کردن با آب به صورت دغاب سیمان یا خمیر سیمان دور دانه های را آغشته و آنها را بهم می چسباند، لذا نقش سیمان در بتن صرفا چسباندن دانه ها به یکدیگر بوده و بخودی خود تاثیری در مقاومت و باربری ندارد، از این جهت بتن خوب بتنی است که وقتی در آزمایشگاه نمونه ای از آن را بشکنند دانه های سنگی آن از دو وسط شکسته شود و سیمانها پاره نشود.
برای ساخت سیمان در کشور ما یا از گلاهک استفاده می شود و یا از آهک و خاک رس که آنها را به نسبت مناسب با هم مخلوط می نماید. برای ساخت سیمان از دو روش تر و خشک استفاده می شود.
ساخت سیمان با روش خشک
در این روش مواد اولیه آسیاب شده و با حدود ۱۲% وزنی آب مخلوط می گردد سپس این مواد در کوره هایی با درجه حرارت ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد واکنش های لازم را انجام داده و محصول خروجی کلینکر سیمان خواهد بود.
ساخت سیمان با روش تر
در این روش ابتدا مواد اولیه با ۵۰% وزنی آب مخلوط شده و در کوره هایی استوانه ای با حرارت ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد قرار می گیرد. محصول خروجی دانه هایی به اندازه ۰٫۵ تا ۲ سانتی متر و سبز رنگ می باشد که در این مرحله آنرا آسیاب می کنند.
سیمان های معمول و رایج در کشور ما سیمان پرتلند و سیمان پرتلند پوزولانی می باشند که هر کدام با توجه به شرایط فیزیکی و شیمیایی به شرح زیر دسته بندی می شوند:
سیمان پرتلند چیست
سیمان تیپ ۱ : هرگاه شرایط خاصی در ساخت بتن ذکر نشده باشد و در نقشه های اجرایی نیز نوع سیمان قید نشده باشد.
سیمان تیپ ۲ : در مجاورت آب دریا که غلظت سولفاتهای آن از آب معمولی بیشتر بوده و در مجاورت خاکهایی که املاحی نظیر سولفات در آنها رنج متوسط داشته باشد استفاده می شود.
سیمان تیپ ۳ : (زودگیر)
- در جایی که سرعت عملیات اجرایی برای ما حائز اهمیت است
- در مواردی که با کمبود غالب مواجه هستیم
- در کارهای آزمایشگاهی که نیاز به ساخت نمونه های زیاد می باشد
- در آب و هوای سرد تا دمای مناسب خمیر سیمان تا حدودی حفظ گردد
سیمان تیپ ۴ : (دیرگیر)
- در مواردی که دمای هوا خیلی بالا باشد
- در تن ریزی های حجیم که حرارت قسمت مرکزی بتن بسیار زیاد می باشد
سیمان تیپ ۵ :
- در مواردی که خاک مجاور بتن ریخته شده سولفات بسیار بالایی داشته باشد مثل سواحل جنوب ایران
- سازه هایی که در تماس مستقیم با آب شور قرار دارند نظیر : بنادر، اسکله ها، موج شکن ها، سکوهای نفتی و ….
سیمان سفید و سیمان پرتلند سرباره ای و سیمانهای رنگی از انواع دیگر سیمان های پرتلند می باشند .
انبار کردن سیمان
سیمان به دو صورت فله ای و پاکتی عرضه می شود. در انبار کردن سیمان بصورت فله ای باید شرایطی فراهم شود که کف انبار کاملا خشک باشد لذا می توان در کف مقداری شن خشک پهن کرد تا از نفوذ رطوبت به طرف بالا جلوگیری شود همچنین بهتر است روی سیمان پلاستیک کشیده شود.
سیمان های پاکتی را روی سطوح تخته ای با شکل و ابعاد مشخص به نام پالت انبار می کنند پالتها از کف تا زمین حداقل ۱۰ سانتی متر فاصله دارند و حداکثر تا ۸ ردیف سیمان پاکتی روی آنها چیده می شود.