عموما زمانی که صحبت از پرینترهای سه بعدی می شود اولین چیزی که به ذهن هر کسی می رسد لوازم پزشکی، اسباب بازی و یا ماکت های ساخته شده توسط پرینترهای سه بعدی است. این در حالی است که حتی پیش از پیدایش پرینترهای سه بعدی خانگی، از این فناوری در صنعت و برای مصارف مختلفی استفاده می شده که یکی از کاربردهای مهم آن در ساخت قطعات و مصالح ساختمانی می باشد. با این وجود می توان رشد و پیشرفت اصلی فناوری پرینترهای سه بعدی را به همین چند سال گذشته خلاصه کرد.
کابرد پرینتر سه بعدی
در حال حاضر کمپانی ها و شرکت های متعددی در سرتاسر دنیا در زمینه تولید مصالح ساختمانی از پیش ساخته شده مشغول بوده و برای این منظور از پرینتر های سه بعدی استفاده میکنند. از این فناوری می توان در ساخت درب و پنجره، دیوار های از پیش آماده، سقف و سربندی ساختمان و غیره استفاده نمود. استفاده از این فناوری ضمن اینکه نیاز به نیروی انسانی را به طور قابل توجهی کاهش می دهد موجب می گردد تا در هزینه نیز صرفه جویی شده و زمان ساخت نیز به شدت کاهش یابد.
پرینترهای سه بعدی صنعتی مورد استفاده در احداث ساختمان از نظر ظاهر و تکنولوژی تفاوت چندانی با پرینترهای رایج و خانگی نداشته و تنها از نظر ابعاد بزرگتر بوده و همچنین از مواد اولیه مورد نیاز جهت ساخت و ساز نیز پشتیبانی می کنند. در واقع این پرینترهای غول پیکر قادرند تا با قرارگیری در مکان مورد نظر بطور خودکار و بدون توقف، با توجه به نقشه یا پلان دریافتی بخش های مختلفی از یک خانه را بسازند. سیستم تزریق این پرینتر ها قادر است تا پلاستیک، سیمان، انواع بتن، چوب و غیره را به راحتی و با دقتی بالا پرینت نماید.
و همچنین
همچنین این پرینترهای سه بعدی از یک نوع سیمان منحصربفرد استفاده می کنند که پس از تزریق بر روی سطح زمین نیازی به ایجاد هیچ گونه وقفه ای جهت انجام مرحله خشک شدن نداشته و در نتیجه سرعت فعالیت ساخت و ساز را به طرز چشمگیری افزایش می دهند. بطور مثال فرآیند ساخت یک خانه به ابعاد ۲۵۰۰ متر مکعب بوسیله این دستگاه ها تنها در ظرف مدت ۲۰ ساعت به اتمام می رسد. سرعت بالا و هزینه پایین در استفاده از این فناوری در ساخت خانه این امکان را فراهم می آورد که در مواقع بحرانی و یا در مناطق محروم بتوان با سرعت بسیار بالایی برای افراد حاضر در محل و آسیب دیدگان حادثه خانه هایی را برای اسکان فراهم نمود.
شایان ذکر است که سازمان فضایی ناسا نیز در حال تحقیق بر روی پرینترهای سه بعدی پیشرفته ای بوده که می توانند سازه های پیچیده و عظیمی را بر روی سطح کره ماه یا مریخ احداث کنند. در نتیجه دیگر نیازی به حمل مصالح از کره زمین به سیارات دیگر نبوده و با کمک این دستگاه ها می توان با کمک پرینتر های سه بعدی پیشرفته از خاک موجود در همان سیاره جهت ایجاد ماده ای چسبنده و مقاوم جهت احداث مسکن استفاده نمود.
در نتیجه پیشرفت فناوری در عصر حاضر نه تنها سبب گشته تا بتوان سازه های کوچک و بزرگی را در بسیاری از مناطق این کره خاکی احداث نمود بلکه حتی این امکان میسر شده تا در آینده ای نه چندار دور بشر قابلیت ساخت و ساز بر روی سیارات دیگر را نیز داشته باشد.